Győrffy-Villám András

rv1
andras1

Győrffy-Villám András 1948. november 15-én született Budapesten. 1977-ben diplomázott agrármérnökként Debrecenben, a későbbi évek során a Veszprémi Egyetemen lovastúra-vezetői, majd a Vendéglátóipari Főiskolán vendéglátóipari üzletvezetői oklevelet szerzett. Éveken át a Pálfai Ménes lótenyésztési ágazatvezetője volt, de tevékenykedett lovasiskola-vezetőként, lovas túravezetőként is. Jelenleg Tapolcán, Diszelben él, saját lovaspanziót üzemeltet.

Díjlovaglásban és díjugratásban is aktívan versenyzett, mestere Magyar Imre díjlovaglásban többszörös magyar bajnok volt. Az utóbbi 10 évben I. osztályú bíró és stílusbíró mindkét szakágban. Hazánkon kívül Ausztriában és Olaszországban is rendszeresen meghívott bíró. A háború utáni első magyar távlovagló válogatott csapatkapitánya volt, csapata 1984-ben a rosenaui-i világbajnokságon szerepelt.

Egyetemi oktató és előadó a Budapesti Semmelweis Egyetem Sporttudományi Karán (korábban Testnevelési Főiskola), a Kaposvári Pannon Egyetemen és a Keszthelyi Georgikon Egyetemen. A felsőfokú lovasképzés egyéb helyszínein (kurzusok, tanfolyamok) is rendszeresen megjelenő meghívott előadó.

A sport- és oktatási tevékenységen kívül az ő nevéhez fűződik a magyarországi huszár hagyományok újraélesztése. 1996-2010-ig volt a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke, 2010-től örökös tiszteletbeli elnöke. 1996 és 2008 között a Katonai Hagyományőrzők Európai Uniója alelnökeként tevékenykedett. A legnagyobb nemzetközi huszárrendezvények rendszeres szervezője és résztvevője, 2001-ben kontinensünk határait átlépve az USA területén is szervezett huszárbemutatókat.

A lovas szakirodalomban is közismert a neve: szerzője az 1988-ban először megjelentetett, majd 2010-ben bővített kiadásban újranyomott Idomító lovaglás (spanyol lovasiskola Magyarországon) című könyvnek, mely feleleveníti a magyarországi spanyol magasiskola hagyományait. A lovasturizmus kézikönyve c. munkája jelenleg is egyetemi tankönyv, a 2004-ben megjelent Lovas Nemzetben társszerzője Dr. Hecker Walternek, Jankovics Marcellnek és Szelestey Lászlónak. Az utoló huszárok I-II. kötete az elmúlt években jelent meg, átfogó ismereteket nyújt a hagyományőrző lovasok munkásságáról.

A lovagláson kívül solymászattal is egyedülállóan magas szinten foglalkozik hazánkban, a Magyar Solymász Egyesület alapító tagja, solymászbemutatók állandó szereplője.

Lovas- és állatszakértőként közreműködött a Sacra Corona, a Hídember és a Cigánytörvény című magyar filmekben, dolgozott az Andy Vajna által rendezett Napoleon I-II-ben is.

Számtalan kitüntetés és díj kísérte munkáját, idén vette át a Magyar Ezüst Középkereszt kitüntetést Áder János köztársasági elnöktől, tavaly a Magyar Lovassport Szövetség gróf Széchenyi István-emlékéremmel tüntette ki. Korábban a Vitézi Rend Aranykeresztjét és a Szabadságharcosok Világszövetsége által átadott "Hűség a hazához" érdemkeresztet vehette át.

 

Főoldal