Nazyr (e.n. Han-Girey)

 

Általános adatok

Születés éve: 2006

Tenyésztési hely: Türkmenisztán

Nem: herélt

Szín: meggypej

Han Girey 1 Nazyr Nazyr
  Hangirey Nazyr6 Nazyr5  
    Nazyrverseny1    

 

Jellemzés

"Kicsi a bors, de nagyot ugrik."

Ritkaság Európában egy eredeti, türkmén tenyésztésű akhal-teke. Han-Girey, aki honosítás során visszakapta eredeti, türkmén nevét, a Nazyrt, ezek közül való.

Alkata jóval kompaktabb, mint az akhal-tekékre általában jellemző, de fejformája, nyakillesztése és szőrzete kétségtelenné teszi rutinos szemlélő számára, hogy eredeti, fajtatsizta akhal-tekét lát. Türkmensiztánban a galopp-pályán futott, ahol azonban nem sikerült első kategóriákba bejutnia, úgyhogy ezt a szakágat a későbbiekben hanyagolták nála. Nálunk hamar kitűnt elképesztő ugrótehetségével és a lovas munkákhoz való egészen sajátos hozzáállásával. Jellemében az ősi türkmén harci ló éledt újjá, valós ellenség híján az ugrópálya elemeit tekinti annak. Hátracsapott fülekkel, felajzva vágtat az akadályok között csak azért, hogy aztán minél nagyobbat ugorjon fölöttük. Személyes kudarcként éli meg, ha a pálya lovaglása során egy rúd leesik, ilyenkor fejét rázva mérgelődik, és a következő ugrásokon igyekszik bepótolni a kihagyást.

Sajnos, félheréjűsége miatt nem volt kilátása fedezőméni karrierre, úgyhogy inkább ivartalanítása mellett döntöttünk. Ménes jellemét, határozottságát heréltként is megtartotta, a vele egy karámban lakó kancákat féltékenyen óvja más heréltektől, ménektől, és aktívan udvarol minden új kancának.

Ambiciózus, temperamentumos, kemény kis legény, a rosszindulat szikrája nélkül, aki gyakorlott lovas kezében aranyat ér, kezdőknek azonban nem ajánlott.

 

 

 

Főoldal